IlkkaTArvola

Tuulisähköä nollasopimuksella

 

MTV uutisoi 16.1 tuulisähkön tuen voivan nousta muutamassa vuodessa 300 m€:oon/v, kun sähkön hinta on laskenut. Käyttäjän taakka on kuitenkin suurempi.

 

Tuulisähköä tuotetaan nyt keskimäärin 100 MW, mutta tuotannon  taso vaihtelee 0-500 MW välillä. Kulutushuippu on sydäntalvella, eikä kai kukaan jätä sitä tuotantoa säätä hallitsevan Ukko ylijumalan varaan. Tarvitaan luotettavaa kapasiteettia huippukulutuksen (yli 14 000 MWh/h) varalle.

 

Oras Tynkkysen mukaan tuen kasvuun on varaa nyt, kun muun sähkön hinta laskee. Tuki maksetaan tunti tunnilta vaihtelevan markkinahinnan (tavallisesti 30-40 €/KWh) päälle niin, että tuulisähkön tuottaja saa takuuhinnan (83,5 tai 105,5 €/MWh). Sen saa vaikka sähkön tarvetta ei olisi, koska tuulisähkö korvaa muuta tuotantoa tasa-arvoisesti. Verkon tasapainon takia muuta tuotantoa pysäytetään vastaavasti.

 

Näillä ehdoilla riskittömään tuulivoimaan investoiminen tietenkin kiinnostaa. Nyt suunnitelmissa on tuulivoimakapasiteettia jo 9 000 MW:n verran. Sen tuotanto voisi olla keskimäärin 2 000 MW jonka tukikustannus nousisi ilman rajoituksia 1 mrd€:oon/v. Tuki on onneksi toistaiseksi rajoitettu 2500 MW kapasiteettitasolle.

 

Ukko ylijumalan arvaamattomuuden vuoksi pitää huippukulutusta varten silti olla varalla muuta tuotantoa, joka taas seisoo tuottamattomana, jos tuulta on. Mutta se ei ole enää Tynkkysen vaan sähkön käyttäjien ja muiden tuottajien ongelma.

 

On sanottu, että ”ainahan jossakin tuulee”, eikä varavoimaa siksi tarvita. Vaikka sen uskoisikin, on sähkö siirrettävä vaikka kaukaa mereltä käyttäjille. Fingrid rakentaakin kiireesti riittävää verkkoa, mutta ei tuulivoiman, vaan kuluttajan kustannuksella. Fingrid investoi kantaverkkoon vuosien 2010–2020 aikana ainakin 1,7 mrd€.

 

Tuulivoima on vain yksi päästöttömän sähkön tuotantomuodoista. Tervehdin ilolla Mika Lintilän käsitystä siitä, että tuulivoiman tuki on harkittava kokonaan uudelleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tuulivoiman päästöttömyys on myytti, joka ei ole pitänyt missään päin maailmaa paikkaansa. Saksan ja Tanskan päästöt ovat lisääntyneet sitä enemmän mitä enemmän tuulivoimaa on rakennettu.

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/windp...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Länsiväylän vastaava päätoimittaja sanoi suorat sanat: "Kalliin öljyn piti piti parantaa vielä kalliimman aurinko-ja tuulienergian kilpailukykyä. Todellisuus petti vihreän ideologian.
Päästöoikeuksien säätämisellä tavoiteltiin kasvihuonekaasujen vähentämistä. Järjestelmä oli laho ja saastuttavan kivihiilen kulutus kasvoi."

Kukahan painaisi jarrua ajoissa, jotta tämäkin hulluus saadaan loppumaan? Poliitikotko? Heh... vanhoihin ei taida olla niinkään luottamista, mutta ehkä uusi uljas kansanedustajien joukko?

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Jos leikittelemme ajatuksella, että "aina jossakin tulee", on tiedostettava, että Arvolan mainitseman siirtokapasiteettitarpeen lisäksi tarvitaan kaikkialla tupla määrä myllyjä.

Kunkin alueen myllyt jauhavat sähköä kuluttajilleen sen kun voivat. Jos sitten tuulevan alueen kuormaan tulee lisää tuulettoman kulutus, ja halutaan kattaa sekin tuulivoimalla, on tuulevalta alueelta löydyttävä myös vastaavasti suurempi kapasiteetti.

Kun ei etukäteen tiedetä, missä kulloinkin tulee tuulemaan ja missä ei, jouduttaisiin sähkön saannin turvaamiseksi rakentamaan kaikkialle runsaasti varamyllyjä. Tämän Satu Hassi ja hänen jälkeensä muut fanaatikot ovat sivuuttaneet unikuvissaan.

No, eihän tässä ole mitään järkeä. Käytännössä varavoimaksi rakennetaan vähemmän, mutta silti riittävä määrä hiilivoimaa, ehkä joltain osin nopeasti käynnistettäviä kaasuturbiineita. "Aina jossain tuulee" strategia maksaa liikaa.

Jättäkäämme tuulivoima erikoisuudeksi ja jatketaan sähköenergian tarpeen täyttämistä edulliseksi, turvalliseksi ja saastettomaksi tunnetulla ydinvoimalla.

Käyttäjän IlkkaTArvola kuva
Ilkka T Arvola

Toivottavasti Lintiläkin tarkoitti, että tuulivoiman tukea tulee nimenomaan vähentää tai luopua siitä kokonaan.

Tapani Lahnakoski

Toivottavasti olet ehdolla eduskuntaan. Kokoomuksen eduskuntaryhmässä ei ole ketään, joka ymmärtäisi tämän ongelman tai uskaltaisi sen tuoda julki.

Herää epäilys, että Kokoomuspoliitikoissakin on mauripekkarisia, joilla on lähisuvussa tai ovat jopa itse kytköksissä tuulivoimaan.

Luulisi Lintilän tuota vähentämistä tarkoittaneen, mutta kyllä tuo sähkövero on jo kotitalouksille niin korkea, että nykytukiaiset niillä voidaan maksaa. Äsken laskin, että kotitaloukset maksavat sähköveroa "vaatimattomat" 450 M€/y. Tähän tulee tietysti viel ALV päälle, mutta sitähän ei lasketa tähän, vaan se menee johonkin muuhun "hyvään" tarkoitukseen. Kun 450 M€ ei riitä, sähköveroa nostetaan taas, kuten käy varmaan jälleen vuoden päästä.

Tämä summa menee sitten suurelta osin veroparatiiseihin, joissa sillä pestään rikollista rahaa päästökaupan puitteissa. Sehän meni rikollisten haltuun heti, kun järjestelmä oli perustettu.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Yksi hyvä kuva , vaikka numeroin ryyditettynä, näköjään selittään asiaan vihkiytymättömälle enemmän kuin tuhat sanaa tai loputon määrä loogista todistelua.

Tässä linkki Kymen Sanomien tämän päivän juttuun.

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Kolumnit/20...

Sama päteväksi havaittu journalisti kirjoitti vain jokunen kuukausi sitten näin:

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Kolumnit/20...

Mitä siis on tapahtunut?

Toimittaja näki omin silmin "tuulivahinkosivustolta", mistä nyt oikeastaan tuulee..

http://tuulivahinko.fi/

Suosittelen lämpimästi tällä kokemuksella ko. linkin levittämistä paikkakunnan toimittajille.

Laiva kääntyy, hitaasti mutta varmasti.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomalaisilla on joku pakkomielle hakata päätä seinään ennen kuin voidaan turvautua oman kehityksen tuloksiin. Nyt on espanjalaiset ym. kokeiltu ja kaikki hankkeet on epäonnistuneet. Potkuriturpiinit ei tänne sovi, metelöivät ja vaativat liian suuren yhteiskunnan tuen. Tuo Windside olisi suomalaista tekniikkaa ja työtä alusta loppuun.

"Suomalainen yritys Oy Windside Production Ltd on kehittänyt uudentyyppisen tuulivoimalan niin sanotun spiraalituuliturbiinin, joka on arviolta ainakin 50 prosenttia tehokkaampi kuin perinteinen potkurimylly. Tämä uuden tyyppinen tuulivoimala on testattu Etelänapamantereen olosuhteissa. 20 miljoonan euron lisärahoituksella tästä keksinnöstä voisi syntyä Suomeen kokonaan uusi teollisuudenhaara, joka työllistäisi kymmeniätuhansia ihmisiä."

http://areena.yle.fi/radio/2615523

"Tutkijoiden mukaan uusiutuvasta energiasta, kuten auringosta ja tuulesta, tulee halvin energiantuotantomuoto viimeistään 10 vuoden sisällä maailman suurimmille energiamarkkinoille Aasiassa."

Raimo Tyykiluoto tavoitti toimitusjohtaja Risto Joutsiniemen.
http://www.windside.com/fi «

Valtio rahoitti Porin Tahkoluodon rannalle demonstraatio hanketta, avomeri tuulivoimapuiston suunnittelua 20 miljoonalla eurolla tämä Windside olisi suomalainen patentoitu spiraalituuliturbiini tuulivoimala, äänetön, ei tapa lintuja ja luo työpaikkoja joista Suomeen tulisi verotuloja. Homma kuulosti ihan erinäköiseltä kuin näiden potkuri voimala luikurien lupailut mitkä ei edes voineet toteutua. Se 20 miljoonaa olisi tarvittu Windside spiraaliturbiinin läpimurtoon ja malliksi, saattaisi tulla sitten jo omillaan toimeen.

Tapani Lahnakoski

Eivät taida toimia kuin pihamyllyinä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Siinä hommassa on sitten jokaisella aikaa perehtyä ja katsella paljonko saa itse sähköä tehtyä tuulella.
Spiraaliturbiini on sopiva sellaiseen paikkaan minne ei sähköjohtoja ole vedetty, sillä voi ladata akkuja ja saada kesämökkiin valot jne.. ei siitä mitään perusvoiman lähdettä saada valtakunnan verkkoon.
Tuota on kuitenkin jo Suomessa kehitetty jo n.30 vuotta ja jos joku tuollaisen haluaa pihalleen niin en minä sitä vastusta.

Potkurivoimalat on epätoivoista, ja tuhoon tuomittua sähköntuotantoa näissä mittasuhteissa, mitä sitä nyt Suomeen väkisin yritetään pystyttää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.A.>Suomalaisilla on joku pakkomielle ....

ooo

...vastustaa kehitystä.

Kohta opitaan sähkön/energian varastointi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Luonto on energian varastoinnin meille opettanut, jos ei se ole vielä selvinnyt.

Reaaliajassa rahanmenoa voi katsoa täältä: http://tuulivahinko.fi/ .

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012119048893_u...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013032916780974_u...

http://ajankuva.blogspot.fi/2012/09/korporatismi.html

Jos näistä linkeistä avautuisi se ns. pakkomielle joka kuljettaa kehitystä ahtaammalle talouden, terveyden- ja ympäristövaikutusten suhteen. Vrt. Tanskan ja Saksan lisääntyvät CO2 päästöt tuulivoimarakentamisen myötä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En nyt oikein tiedä tuosta kehityksen vastustamisesta.
Niin kauan kuin kehitys on tuon tasoista kuin tuulivoimasähkö ja tapahtuu yhteisillä varoilla, en minä ainakaan tuommoista kehitystä halua.

Eikö viisaampaa olisi rahaa laittaa tuulivoimaloiden kehittämiseen kuin antaa joillekin "lahjaksi", että voivat huonosti ja kalliistikin toimivilla laitteilla tehdä kannattavaa bisnestä! Lienee selvää, nykyisillä , huonolla hyötysuhteella toimivista laitteista ei kannattavaa liiketoimintaa voi tehdää ilman massiivista yhteiskunnan tukea,

Vielä kun laitteet taitavat tulla ulkomailta, joten suuri osa investointiin sijoitetuista rahoista menee maasta pois.

Minusta leikkimistä , ja sinun ja minun veroeuroilla tapahtuvaa!

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Leikkimistähän tuo tuulivoimalahysteria on. Siinä suhteessa vain ikävää, että se tapahtuu meidän kaikkien yhteisilla rahoilla.

Jos sitä tehtäisiin tuulivoimayrittäjän omilla rahoilla, riittävän kaukana asutuksesta ja tuotettu sähkö myytäisiin sähkön markkinahinnalla, niin siitä vaan.

Ilman yhteiskunnan massiivista tukea, ei tuulivoimaloita olisi. Eikä minusta pitäisikään. Vain markkinatalouden ehdoilla tuulivoimaan, siinä se;

Toimituksen poiminnat